Français/French Deutsch/German Italiano/Italian Netherlands/Dutch Español/Spanish Português/Portuguese
한국어/Korean 中文(简体)/Chinese Simplified 日本語/Japanese Greek Arabic / UAE Russia/Russian



Σύσταση

ΣΥΣΤΑΣΗ

Το κύριο λιπαρό οξύ του ξερικού, άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου, είναι το ελαϊκό (18:1, ω-9 λιπαρό οξύ), ένα λιπαρό οξύ ιδιαίτερα διαδεδομένο στο ελληνικό ελαιόλαδο. Το δεύτερο κατά σειρά λιπαρό οξύ του, είναι το λινελαϊκό (18:2, ω-6), ενώ επίσης, περιέχει α-λινολενικό (18:3, ω-3) και αραχιδονικό (20:4, ω-6).

Εκτός από τα λιπαρά οξέα, το ξερικό, άθερμο, παρθένο αγουρέλαιο περιέχει και υδρογονάνθρακες, με κύριο εκπρόσωπο το σκουαλένιο. Υπάρχουν επίσης και στερόλες, κυρίως η β-σιτοστερόλη και αλκοόλες. Άλλα στοιχεία του ξερικού, άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου είναι οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) και τα καροτενοειδή, όπως η ξανθοφύλλη, τα καροτένια και το λυκοπένιο. Οι τοκοφερόλες είναι γνωστά αντιοξειδωτικά κι εμπεριέχονται στο ξερικό, άθερμο, παρθένο αγουρέλαιο σε συγκεντρώσεις περίπου 180mg/kg.

Οι τοκοφερόλες δρουν και ως βιταμίνη (βιταμίνη Ε) και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το β-καροτένιο (βιταμίνη Α) που βρίσκεται σε συγκέντρωση 0,3-3,7g/kg, αποτελεί άλλη μία ουσία του ξερικού, άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου με αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών που συναντώνται στο εν λόγω λάδι, είναι οι φαινόλες και κυρίως η τυροσόλη και η υδροξυ-τυροσόλη.

Το ξερικό, άθερμο, παρθένο αγουρέλαιο είναι φτωχό σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, συγκριτικά με το βούτυρο, τα ζωικά λίπη και τη μαργαρίνη, ενώ η περιεκτικότητά του σε αυτά τα λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με αυτή των ελαίων φυτικής προέλευσης, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο. Αντίθετα είναι φτωχό σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τα άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (βλέπε πίνακα).

Η υψηλή περιεκτικότητα του ξερικού, άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου σε ελαϊκό οξύ, το κάνει ανθεκτικό στην οξείδωση. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί είναι φτωχό σε πολυακόρεστα και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά κι επειδή είναι πλούσιο σε α-τοκοφερόλη.

Χαρακτηριστικά, και το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε α-τοκοφερόλη, αλλά είναι επίσης πλούσιο και σε πολυακόρεστα, κάτι που το καθιστά λιγότερο ευεργετικό ως προς την οξείδωση, σε σύγκριση με το αγουρέλαιο.
Είναι προφανές ότι το ξερικό, άθερμο, παρθένο αγουρέλαιο προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τον πλούτό του σε αντιοξειδωτικά, προσδίδει στο αγουρέλαιο υψηλή διατροφική αξία.

 

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

   Τα οφέλη από την κατανάλωση ξερικού, άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου, συνοψίζονται ως εξής:

  1. Ευνοϊκή επίδραση στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Με την υψηλή του σύσταση σε μονοακόρεστα, καταφέρνει να ελαττώνει την ολική χοληστερόλη, την HDL. Όσον αφορά τα τριγλυκερίδια, το ελαϊκό που περιέχει δείχνει να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση των υπερτριγλυκεριδαιμιών.
  2. Καλύτερη λειτουργία αιμοφόρων αγγείων. Με την πλούσια σύστασή του σε φαινόλες, δείχνει να βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αιμοφόρων αγγείων, λειτουργώντας έτσι αντιθρομβωτικά και καρδιοπροστατευτικά.
  3. Αντιυπερτασικές ιδιότητες αγουρέλαιου. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν, ότι η προσθήκη ξερικού, άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου στη διατροφή, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της πίεσης, κάτι που δε σχετίζεται μόνο με την υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
  4. Είναι ιδανικό για τους διαβητικούς. Το λιπιδικό προφίλ (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) του διαβητικού, βελτιώνεται με διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φτωχή σε κορεσμένα, κάτι που εξασφαλίζεται κυρίως από το ξερικό, άθερμο, παρθένο αγουρέλαιο.
  5. Μειώνει την πιθανότητα για Στεφανιαία Νόσο. Η μελέτη των 7 χωρών που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αποδεικνύει ότι δεν είναι τα ποσοστά των προσλαμβανόμενων λιπαρών που παίζουν ρόλο στη μακροζωία, αλλά η ποιότητά τους. Οι μεσογειακοί λαοί που σιτίζονται αποκλειστικά και σε υψηλά ποσοστά από αγουρέλαιο, ζούσαν περισσότερα χρόνια, χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα.
  6. Είναι ευεργετικό για τις μεταβολικές λειτουργίες της γαστρεντερικής οδού. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το αγουρέλαιο επιδρά ευεργετικά χάρη στη μείωση της έκκρισης του γαστρικού οξέως και την αποτροπή της χολολιθίασης που προκαλεί. Σε νεότερες μελέτες, φαίνεται να βοηθά στην καλύτερη εντερική λειτουργία, όπως και στην καλύτερη στομαχική λειτουργία.
  7. Προσφέρει μεγάλη βοήθεια στις παθήσεις της χοληδόχου κύστεως, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του σκελετού, του μυαλού, προστατεύει από τη γεροντική ανία, τον γηρασμό και την μαλάκυνση του εγκεφάλου.
  8. Ιδιαιτέρως απαραίτητο στις θηλάζουσες μητέρες καθώς η χλωροφύλλη που περιέχει, προάγει το μεταβολισμό, διεγείρει την αύξηση των κυττάρων και την αιμοποίηση.
  9. Προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από την ηλιακή ραδιοακτινοβολία, ενώ τέλος, επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης των πληγών.